Pieterburen op het wad

Wadlopen is ooit begonnen vanuit Pieterburen en hier worden dan ook het gehele jaar door verschillende wadlooptochten georganiseerd waarbij je met een wadloopgids gaat zwerven over het wad. Wadlopen is ook ideaal als bedrijfsuitje, teambuildingsactiviteit, vrijgezellenfeest of familiedag. Wadloopschoenen of laarzen kan je huren in onze wadloopwinkel.

Boek hier jouw uniek wadloop beleving met overnachting

Het pieterpad kan het hele jaar door gelopen worden

De bijna 500 kilometer lange route neemt je mee van de Groningse Waddenkust in Pieterburen naar de Sint-Pietersberg in Maastricht. De route is onderverdeeld in 26 etappes en de eerste etappe loopt van Pieterburen naar Winsum. Goede voornemens? Mocht je op zoek zijn naar een voordelige B&B kamer om te starten met het Pieterpad, hebben wij nog een aantal authentieke B&B kamers beschikbaar.

Boek hier jouw unieke Pieterpad beleving met overnachting

Bezoek de zeehonden in pieterburen
Vanuit de hotelkamers kun je de zeehonden letterlijk al horen, een bezoekje om de eigenaren van die gouden keeltjes te zien is op zich al reden genoeg. De entree van het Zeehondencentrum is praktisch naast het hotel, je kan hier zo naar toe lopen. Kijk zo vaak je wilt bij het voeren en leer alles over deze mooie dieren. Kaartjes koop je tegen een gereduceerd tarief in de receptie en hiermee mag je twee aaneengesloten dagen het Zeehondencentrum bezoeken.

Boek hier jouw unieke Zeehonden beleving met overnachting
lammetjes dijk pieterburen
Waddengenot zeehondencentrum Pieterburen Zeehond

Pieterburen

Op het eerste gezicht lijkt Pieterburen een doorsnee Gronings dijkdorp, maar niets is minder waar…

Het dorp vindt zijn oorsprong in de 14e eeuw, door de aanleg van de oude zeedijk. Na de Grote Kerstvloed ramp werd er een nieuwe zeedijk aangelegd, zodat het gebied volledig werd ingepolderd. De dorpskern van Pieterburen ligt rond de uit 1425 stammende Sint Petruskerk met de aangrenzende botanische tuin “Domies Toen”.

Maar zoals gezegd, is Pieterburen zéker geen doorsnee Gronings dijkdorp. Doordat in de jaren 70 van de vorige eeuw Lenie ’t Hart haar opvangcentrum voor zeehonden vestigde in Pieterburen, kreeg het dorp zijn naamsbekendheid. Wie kent het Zeehondencentrum Pieterburen nou niet? In de daarop volgende jaren ontwikkelde het dorp zich steeds meer, door zich als wadloopcentrum te vestigen. Met als klap op de vuurpijl nog het startpunt van het Pieterpad en Pieterburen is compleet met deze drie unieke activiteiten.

Pieterburen staat bekend om haar natuurvriendelijke toerisme en is een unieke plek voor jong en oud. In het dorp zijn vele horeca ondernemingen en Pieterburen heeft zelfs haar eigen VVV-kantoor. Kortom, veel te veel te beleven voor slechts het starten van het Pieterpad. Een langer bezoek aan Pieterburen is zeker aan te raden, omdat er zo veel te beleven valt!

wad pieterburen

Groninger Landschap Waddenkust

In de zomer kan men even bij het Groninger Landschap naar binnen lopen voor informatie over het waddenkust gebied. Het is een prachtig oud schoolgebouw uit 1867 waar veel te leren valt over de wadden, ook draait er een film over het kustgebied. Leuk voor jong en oud.

Domies Toen

Domies Toen in Pieterburen is een historische gebouwtje voor godsdienstonderwijs uit 1888. Het hoorde bij de Petruskerk en de ertussen gelegen pastorie. Vooral de moeite waard is de botanische tuin naast de kerk. Vooral leuk om deze even mee te nemen tijdens de dorpswandeling.

Molen de Vier Winden

Ook kom je tijdens de wandeling lang Molen de Vier winden. De huidige molen komt uit 1846, maar de geschriften geven aan dat er al vanaf 1628 een molen op deze plek staat. De huidige molen is een stellingmolen en draait regelmatig in het weekend.

Foto wadlopen groep

Wandelen

In de receptie van Hotel Waddengenot kan je diverse wandelroutes krijgen. Je kan lekker naar de dijk wandelen voor een prachtig uitzicht over de kwelder of voor een klein ommetje kan je de dorpswandeling doen, langs alle hotspots van Pieterburen

fietsen stock

Fietsen

Groningen is bij uitstek geschikt om te fietsen. Even naar de dijk fietsen met onze huurfietsen is zeker een aanrader. Voor diegene die graag fietsen hebben we ook e-bikes en langere routes naar onder andere het lauwersmeer. Onze fietsen/e-bikes zijn te huur voor een hele dag of een halve dag.